Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Από πότε οι ξένοι ενοχλούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;


Ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει αναστατώσει τους κατοίκους της Θράκης και ιδιαίτερα αυτούς του νομού Έβρου και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο των οικολογικών οργανώσεων όσο και διαφόρων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παρατάξεων είναι η επικείμενη επένδυση χρυσού σε περιοχή του Έβρου την οποία μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να ξεμπλοκάρει άμεσα ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της.

Φυσικά σε σχέση με μια δεκαετία πριν, οι περιβαλλοντικοί όροι τέτοιου τύπου επενδύσεων έχουν βελτιωθεί κατά πολύ ενώ έχει τροποποιηθεί και η μέθοδος της κυάνωσης με αποτέλεσμα οι συνέπειες για το περιβάλλον να είναι λιγότερες. Παρόλα αυτά είμαι σε θέση να καταλάβω την ανησυχία και τους φόβους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και γενικότερα όλους εκείνους που ως αιτία της αντίδρασης τους έχουν το περιβάλλον. Παρόλο που τις περισσότερες φορές υπερβάλουν, κι εγώ πιστεύω πως επενδύσεις οι οποίες πρόκειται να βλάψουν το περιβάλλον θα ήταν καλύτερα να τις αποφύγουμε, άλλωστε το μόνο που μας απέμεινε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι το περιβάλλον και οφείλουμε να τους το παραδώσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, αρκετό κακό του έχουμε κάνει ήδη και δεν έχουμε το δικαίωμα να το καταστρέψουμε κι άλλο.

Είναι όμως μόνο οι συνέπειες στο περιβάλλον ο λόγος που υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη επένδυση; Κατηγορηματικά λέω πως όχι αφού σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Ξάνθης, Θρακιώτης βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τάχθηκε ξεκάθαρα κατά αυτής της επένδυσης με τη διαφορά πως η αναφορά του στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν ελάχιστη και κυρίως εστίασε στο γεγονός πως η εν λόγω επένδυση πρόκειται να γίνει από ξένους και όχι από Έλληνες.

Ναι, δεν κάνω πλάκα, το ακούσαμε κι αυτό, ακούσαμε βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να αναφέρεται σε εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας μας από ξένους εις βάρος της πατρίδας μας. Δηλαδή ο αριστερός βουλευτής είναι εκείνος που νοιάζεται περισσότερο για την πατρίδα και ο όχι ο κεντροδεξιός Σαμαράς. Ας υποθέσουμε όμως πως έχει δίκιο ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κι ότι θα ήταν καλύτερα αυτή αλλά και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας να γίνονται από Έλληνες και όχι από ξένους, δε θα έπρεπε να πει το ίδιο και για τον Τούρκο, δηλαδή ξένο επενδυτή που ενδιαφέρεται να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ; Δεν είδα όμως τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να αντιδρά για τον Τούρκο επενδυτή κι αυτό γιατί προφανώς δεν τον θεωρεί ξένο αλλά αδελφό. Αφού όμως τους πειράζουν οι ξένοι επενδυτές του χρυσού θα έπρεπε να τους πειράζουν το ίδιο και οι ξένοι επενδυτές της ΣΕΚΑΠ, γιατί όμως εκεί δε λένε ούτε λέξη;

Ακόμα και πέρα από τη ΣΕΚΑΠ, όταν ένα κόμμα ενοχλείται από τους ξένους επενδυτές, θα έπρεπε να ενοχλείται και από τους ξένους λαθρομετανάστες οι οποίοι επίσης εκμεταλλεύονται τον πλούτο της χώρας μας καταλαμβάνοντας θέσεις εργασίας οι οποίες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να δοθούν σε Έλληνες ανέργους. Ούτε εκεί όμως είδαμε καμία ενόχληση, μόνο οι ξένοι επενδυτές του χρυσού ενόχλησαν τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ξαφνικά θυμήθηκε τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Αυτό βέβαια δε γίνεται καθόλου τυχαία αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό που στη Θράκη δίνει ψήφους και ποσοστά στις δημοσκοπήσεις είναι η αντίθεση σε μια τέτοια επένδυση κι εκεί ακριβώς ποντάρει και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τα ποσοστά της παράταξης τους δηλαδή αλλά και τα δικά του προσπαθεί ο άνθρωπος να ανεβάσει κι επειδή κάτι έπρεπε να πει, θυμήθηκε πως το πλούσιο λεξιλόγιο μας περιλαμβάνει και τις λέξεις «συμφέρον της πατρίδας».

Σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη επένδυση χρυσού πραγματικά δεν έχω τις γνώσεις εκείνες που θα μου επιτρέψουν να πάρω θέση για το αν πρέπει να γίνει ή όχι ή μάλλον λέω να γίνει υπό τον όρο πως δε θα προκαλέσει ζημιά στο περιβάλλον. Είμαι όμως ξεκάθαρα υπέρ των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα κι αυτό διότι δε νοείται να μιλάμε για ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας χωρίς ξένες επενδύσεις. Μόνο με επενδύσεις που θα γίνουν από Έλληνες είναι μαθηματικά βέβαιο πως ανάπτυξη δε θα δούμε ποτέ σε αυτή τη χώρα. Δε λέω να ξεπουλήσουμε τα πάντα και κυρίως τον εθνικό μας πλούτο, λέω απλά πως από τη στιγμή που θέλουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, δε γίνεται να είμαστε αντίθετοι στις ξένες επενδύσεις και α βλέπουμε σαν εχθρούς τους ξένους επενδυτές.  

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου